dijous, 31 d’octubre del 2019

Investidura honoris causa Pilar Benejam



Benvolguts, benvolgudes, 

El divendres 29 de novembre, a les 12 del migdia, tindrà lloc al Paranimf del Rectorat l’acte d’investidura de la Sra. Pilar Benejam i Arguimbau, pedagoga, com a doctora Honoris Causa per la Universitat Rovira i Virgili.  Serà apadrinada pel  Dr. Antoni Gavaldà Torrents, professor del Departament d’Història i Història de l’Art i membre del grup ISOCAC. Resteu tots i totes convidades. 

Adjuntem l'invitació. 



Aprofitem per a penjar els enllaços de les altres dues investidures apadrinades per membres del grup ISOCAC, en aquest cas per Montserrat Duch: 

Josep Fontana (2010)http://llibres.urv.cat/index.php/purv/catalog/view/242/276/583-1

Mary Nash (2018):  http://llibres.urv.cat/index.php/purv/catalog/view/347/359/830-1



dilluns, 7 d’octubre del 2019

Base de dades associacionisme

Benvolguts, benvolgudes: 

El grup ISOCAC estem d’enhorabona, ja que el divendres 4 d’octubre vam presentar la Base de dades de l'Associacionisme català contemporani. Un projecte que hem pogut realizar gràcies a la col·laboració amb L’Institut Ramon Muntaner, la Fundació Mútua Catalana i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. A continuació importem una noticia de la web de la URV on es detalla molta informació d’utilitat. 



Fins ara no existia un repositori que recollís aquestes dades, sinó que estaven disperses en arxius locals i comarcals, així com també en els fons d’associacions dependents dels antics governs civils provincials, que han estat les fonts d’informació principals per elaborar la Base de dades de l’Associacionisme català contemporani.

El treball de construcció de la base de dades s’ha fet a partir de dos projectes de recerca del grup de recerca ISOCAC finançats pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, l’Agència Estatal d’Investigació i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional: “Los espacios y la memoria de la sociabilidad popular en la Catalunya contemporánea”, i “Sociabilidades: espacios de construcción de la ciudadanía en Catalunya (1868-1939)”.

Ramon Arnabat, investigador del Departament d’Història i Història de l’Art que ha liderat aquest projecte, explica que la base de dades és d’utilitat no només per als investigadors sinó també per a la ciutadania, que ara poden accedir a la història de la seva associació o conèixer el teixit associatiu del municipi. De fet, l’accés és obert per a la consulta, però també es pot aportar informació nova o complementària per als 24.154 registres que hi ha.

Aquesta base de dades es troba disponible al lloc web de l’Institut Ramon Muntaner (Fundació Privada dels Centres d’Estudis de Parla Catalana). Aquesta entitat difon i dona suport als projectes d’investigació i de promoció cultural dels centres i instituts d’estudis de parla catalana, entitats dedicades principalment a l’estudi de la història, el patrimoni cultural i natural i les ciències socials i humanístiques i a la divulgació cultural dins els àmbits local i comarcal.




Per altra banda, no només la web de la URV s’en fa ressò, altres mitjans també han volgut referenciar i donar a conèixer la presentació de la base de dades. Un important treball, realitzat durant anys i que serà una eina molt important no només per a l’historiografia sinó també per a la societat catalana en general. 



Altres links:











Simposi ¿Ha terminado la Guerra Civil?

Benvolguts, benvolgudes:

Des de el grup ISOCAC us volem convidar al Simposi internacional ¿Ha terminado la Guerra Civil?  España (1939-1953) que es realitzarà aquest proper 18-19 d’octubre a Düsseldorf (Alemanya).  Aquest simposi reuneix un gran nombre d’investigadors de la Guerra Civil i el franquisme que analitzaran des de diferents perspectives i vies d’anàlisis els anys d’imposició de la dictadura i com podria considerar-se encara una guerra.  

El nostre company Joan Maria Thomàs hi col·laborarà amb una intervenció anomenada:  “La larga sombra de la Guerra Civil: España y las grandes potencias 1939-1953”. 

Si teniu la possibilitat us animem a participar-hi. Adjuntem programa. 





Moltes gràcies

Grup ISOCAC