dissabte, 8 de gener del 2011

La fractura militar a la Guerra Civil (1936-1939). El cas de Juan Fernández Fernández

Ha sortit publicat al diari Avui la presentació del llibre La fractura militar a la Guerra Civil (1936-1939). El cas de Juan Fernández Fernández. Es tracta de la contextualització realitzada per Josep Clara i Antoni Gavaldà de les memòries d'un militar de baixa graduació que explica en primera persona les vicissituds de la seva vida. És un testimoni únic per la seva sinceritat i detall de les explicacions. Des de les dificultats i duresa de la seva infància, fins l'escapada cap endavant que suposà el seu enrolament a l'exèrcit. Dins l'estament militar, començà un recorregut que va des de la guerra d'Àfrica fins a l'ingrés al cos de carabiners que el portà a terra catalana. Allí va viure els fets d'octubre a Malgrat de Mar i va sobreviure a la Guerra Civil al front d'Aragó. El seu testimoni ens evidencia les condicions en les que l'exèrcit republicà va afrontar la guerra i com el conflicte estava perdut des del primer dia per la falta de preparació i els migrats recursos amb els que disposava. També posa de manifest com el bàndol en que va lluitar, li fou assignat, doncs pel seu conservadorisme, hagués preferit trobar-se al bàndol nacional. Narra la desfeta republicana, la seva deserció i el seu empresonament un cop traspassat a l'Espanya dominada pels franquistes.
Però potser el més sorprenent és la mateixa existència d'aquestes memòries. Va arribar a mans d'Antoni Gavaldà a través d'un treball de la seva besnéta, estudiant de magisteri de la URV. La naturalitat de les memòries i la possibilitat de contrastar-les documentalment han donat com a resultat la publicació d'aquest llibre.
La seva lectura ofereix una visió atípica i sobretot transversal de la primera meitat del s. XX espanyol, creuant períodes que normalment són abordats historiogràficament per separat, i els fets que narra ofereixen una perspectiva des de l'alteritat, esdeveniments vistos des dels ulls de persones que disten molt de ser generals i contribueixen a donar veu als soldats que trepitjaren el fang de la guerra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada