El VIII Congrés de l’Asociación de Historia Social, titulat “Sociabilitats en la història” va estar coorganitzat pel grup ISOCAC i l’Asociación de Historia Social (AHS). La seva seu va ser el Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili. El Congrés es va estructurar en cinc eixos temàtics: Sociabilitats i cultures polítiques; Sociabilitats: espai i temps; Sociabilitats i gènere; Sociabilitats i mobilització social, i per últim, Sociabilitats en l’esfera internacional i va comptar amb la participació de professorat de reconegut nivell acadèmic, experts en la qüestió de les sociabilitats. Hi intervingueren docents d’universitats catalanes, espanyoles i també internacionals, com Guy Thomson (University of Warnick) o Pilar González Bernaldo de Quirós (Universitat París 7).
El programa es va iniciar el dia 16 d’abril a les 16.00 de la tarda a la Sala de Graus de la Universitat Rovira i Virgili amb la inauguració, on van intervenir el Vicerector d’Universitat i Societat, Jordi Tous, la Dra. Montserrat Duch com a coordinadora del grup ISOCAC i el Dr. Santiago Castillo com a president de l’AHS. Després de la inauguració es va donar pas al primer àmbit que portava per títol Sociabilitats i cultures polítiques i que fou presidit per Pere Gabriel (Universitat Autònoma de Barcelona), les ponències foren pronunciades per Guy Thomson (University of Warnick) i Elena Maza (Universitat de Valladolid) i la discussió de comunicacions, un total de deu, va anar a càrrec de Josep M. Pons (Universitat Rovira i Virgili).
Les sessions acadèmiques es reprengueren el dia 17 a les 9.00 del matí a l’Aula Magna. Sociabilitats: espais i temps fou presidida per Carlos Hermida (Universitat Complutense de Madrid), les ponències foren pronunciades per Jorge Uría (Universitat de Oviedo) i per Amancio Isla (Universitat Rovira i Virgili). La relació de comunicacions, un total de quinze, anà a càrrec de José Sierra (Universitat de Cantabria).
El tercer àmbit del Congrés: Sociabilitats i gènere fou presidit per Cristina Segura (Universitat Complutense de Madrid), les ponències anaren a càrrec de Montserrat Duch (Universitat Rovira i Virgili) i Gloria Espigado (Universitat de Cadis); les comunicacions presentades en aquest àmbit foren quatre i la discussió la dirigí Gloria Nielfa (Universitat Complutense de Madrid). La tarda s’encetà amb el quart àmbit: Sociabilitats i mobilització social, el president de la sessió fou Rafael Ruzafa (Universitat Complutense de Madrid), seguidament Francisco Chacón (Universitat de Murcia) i Antoni Gavaldà i Ramon Arnabat (URV) pronunciaren les ponències d’aquest àmbit i la relació de comunicacions, un total de dotze, la realitzà José Antonio Piqueras (Universitat Jaume I).
L’últim dia del Congrés, 18 d’abril, s’inicià a les 9.00 del matí a la Sala de Graus amb la celebració de l’Assemblea general de l’AHS. Després es donava pas a l’últim àmbit del programa: Sociabilitat en l’escena internacional. Santiago Castillo (Universitat Complutense de Madrid) va exercir de president i els ponents foren Ben Dodds (Durham University) i Pilar Gónzalez Bernaldo de Quirós (Universitat París 7). Després d’aquest àmbit es clausurà el Congrés, on intervingueren Santiago Castillo i Montserrat Duch com a coordinadors i també Ramon Marrugat, com a representant de la Fundació Privada Mútua Catalana, entitat social i cultural que ha col·laborat amb una part important del finançament d’aquest acte.
Per finalitzar la trobada científica es va organitzar una visita per Tarragona. La visita va estar dirigida pel professor d’arqueologia clàssica Joaquín Ruiz de Arbulo, que va oferir una interessant explicació dels espais del patrimoni romà més emblemàtics de la ciutat.
Fruit d’aquest VIII Congrés s’ha publicat el llibre Sociabilidades en la història a l’editorial Catarata que ha estat coordinat per Santiago Castillo i Montserrat Duch.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada