dimarts, 15 de març del 2016

L'ISOCAC FORMA PART DEL PROJECTE EUROPEU MEFROP

L’ISOCAC és membre del projecte europeu MEFRO (Memòries Europees de les Fronteres). Un projecte que forma part del programa Europe for Citizens que finança la Unió Europea, a través de la línia EACEA (Education, Audivisual and Culture Executive Agency). Per l’ISOCAC, integrar-se en un projecte d’abast europeu, ha suposat fer un salt qualitatiu i consolidar-se com a grup d’investigació.

En primera instància l’ISOCAC va englobar-se en la xarxa EUROM (European Observatory on Memories). Una xarxa multidisciplinària, transversal de diverses institucions, com grups de recerca universitària, museus, biblioteques i agents culturals de tota Europa que treballen per analitzar, debatre i reflexionar sobre les polítiques de la commemoració als seus països i regions. 

La xarxa està liderada per la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona. Mitjançant aquesta xarxa es promouen un seguit d’activitats i projectes que tenen relació amb la gestió i difusió de les polítiques memorials relacionades amb els principals conflictes del segle XX i altres períodes històrics que tenen una influència pública en l’actualitat.

La xarxa EUROM desenvolupa diversos projectes a nivell europeu, com el “Memòries Europees de les Fronteres” (MEFRO). Aquest projecte té com a primer objectiu consolidar una xarxa de treball permanent, interdisciplinari i transnacional que abordi la temàtica de les fronteres com a objecte d’anàlisi en el que es concentren bona part dels actuals reptes que afecten la història, la memòria i el patrimoni des d’una perspectiva europea. La xarxa està formada per entitats provinents dels diferents àmbits implicats en la gestió, difusió i estudi d’aquestes memòries. En concret hi participen, a més a més de l’ISOCAC, la Universitat de Perpinyà, l’Institut històric grossetano de la Resistència i de l’edat contemporània (Itàlia), la Fundació Museu de la Pau de Gernika, la Fundació Solidaritat UB, la Universitat de Ljubljana (Eslovènia), l’Associació Trajectories de la Catalunya Nord i el Centre d’Arts Contemporànies d’Estònia.

El pla de treball del projecte MEFRO es basa en una xarxa transnacional de col·laboració que té per objectiu posar en comú l’experiència i el treball dels diferents socis en el camp memorial, concretament de les memòries que són compartides per diferents territoris europeus, separats per fronteres polítiques. Paral·lelament es pretén aprofitar les potencialitats del patrimoni memorial (tangible i intangible) per transferir a la societat un coneixement que trenqui amb les fronteres conceptuals que encara limiten la construcció d’una visió compartida de la història i la memòria europees.

Emmarcat en aquest projecte l’ISOCAC ha programat les Jornades de Polítiques Memorials, Fronteres i Turisme de Memòria, que es celebraran a la Universitat Rovira i Virgili el 28 i 29 d’abril d’aquest any.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada