dijous, 29 de novembre del 2018

Presentació llibre Mireia Ros

Benvolguts/benvolgudes, 

Des de el grup ISOCAC us volem convidar aquest dijous 29 de novembre a la presentació del llibre de Mireia Ros Domènech "Dones del moviment republicà irlandès: Her Majesty's Armagh Prison, (1971-1982)"

La presentació anirà a càrrec de Montserrat Palau Vergés, professora de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili,  acompanyada per Montserrat Duch Plana, IP del grup ISOCAC, Catedràtica d'Història i directora de la col·lecció Atenea.  La presentació es farà efectiva a les 18:30 a la Sala d'Actes de la Cooperativa Obrera Tarraconense (c/ Fortuny, 23, 1er pis, Tarragona).

Us hi esperem! 
Grup ISOCAC


dimarts, 27 de novembre del 2018

Presentació del llibre: "Sota els peus del franquisme"



Benvolguts/benvolgudes, 

El passat dia 20 de novembre vam poder gaudir de la presentació del darrer llibre de Cristian Ferrer “Sota els peus del franquisme: Conflictivitat social i oposició política a Tarragona 1956-1977” ”, l’acte va ser presidit per Montserrat Duch, IP del nostre grup i jurat del premi Tarragonès beca d’investigació del qual va ser guanyador Ferrer i per Joan Canela membre de la fundació Cipriano García. 

Publiquem tanmateix la noticia de l’acte que han publicat des del diari digital de la URV



Gràcies
Grup ISOCAC

dimecres, 14 de novembre del 2018

Homenatge a Fontana

Benvolguts i benvolgudes, 

Des de el grup ISOCACus volem convidar a l’acte d’homenatge que es realitzarà al il·lustre historiador i doctor honoris causa per la URV, Josep Fontana i Lázaro, malauradament traspassat el 28 d’agost d’aquest any. 
La primera activitat d’aquest homenatge serà una taula rodona on hi participaran Ramón Arnabat, Montserrat Duch i Josep Maria Pons, membres del grup ISOCAC. A continuació, Borja de Riquer (catedràtic emèrit en Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona) ens farà una conferència amb el títol: “Un historiador excepcional. Aproximació a l’obra de Josep Fontana”. Aquest homenatge es només una petita mostra del respecte i admiració que des de el grup ISOCACi la Universitat Rovira i Virgili teníem i tenim per Josep Fontana, considerat un “mestre de mestres”. 

Adjúnteme l'invitació a l'acte.

Moltes gràcies
Grup ISOCAC


dimarts, 16 d’octubre del 2018

Conferència de Joan Maria Thomàs


Exposición El espionaje en la Guerra Civil Española

Des de el grup ISOCAC us convidem a la conferència que farà avui dia 16 d'octubre a les 19:00, el membre del nostre grup Joan Maria Thomàs dins del cicle d'Humanitats "l'espionatge d'entreguerres" al CosmoCaixa de Girona. 

La conferència tindrà per títol: L’espionatge en la guerra civil espanyola: Intel·ligència, contraintel·ligència, sabotatges i cinquena columna. 

Joan Maria Thomàs, investigador ICREA, professor titular a la Universitat Rovira i Virgili, membre del grup ISOCAC i academic de la Real Academia de la Historia. 

Font: https://caixaforum.es/girona/fichaactividad?entryId=554347


dilluns, 1 d’octubre del 2018

Llibre: Els Ateneus a Catalunya

Des de el grup ISOCAC us volem informar de la publicació en format paper i EPUB del llibre: Els Ateneus a Catalunya: Sociabilitat i catalanisme popular. Publicat per ICRPC llibres i amb Montserrat Duch i Joaquim Nadal com a editors. 


Aquest llibre neix gràcies a l’associació del grup ISOCAC i de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) en el marc d’un simposi on es va tractar la necessitat historiogràfica de centrar se no només en els espais de sociabilitat, sinó també als aspectes més patrimonials que ho permeten y col·laboren. D’aquesta manera  tal com ens indica Joaquim Nadal, en aquest llibre trobem un anàlisis dels ateneus i els espais de sociabilitat treballats  des de una perspectiva que analitzés la dimensió patrimonial. Així, entre d'altres en aquest llibre trobem articles sobre el centre de Lectura de Reus, els Ateneus de Lleida o L'Ateneu Igualadí. 

A continuació us afegim un link des de on poder adquirir les versions disponibles. 


LINK:

https://www.documentauniversitaria.com/producte/els-ateneus-a-catalunya/



Moltes gràcies 
Grup ISOCAC

dijous, 30 d’agost del 2018

Traspàs de l'historiador Josep Fontana



Aquest dimarts 28 d’agost ha mort l’historiador Josep Fontana Lázaro (Barcelona, 1931). Considerat el representant més important de l’historiografia catalana, la seva obra ha ajudat a diverses generacions ha comprendre el nostre passat des de la crisis de l’Antic Règim fins a la transició, dedicant treballs no només al segle XIX que era la seva especialització sinó també estudis sobre el segle XX. Josep Fontana va ser un mestre de mestres, tal com ha escrit al diari ARA Ramon Arnabat: “Josep Fontana tenia un especial interès a formar historiadors, a ensenyar a fer història. D’aquí que allargués les seves classes a la universitat, d’aquí que fins fa molt poc temps acceptés de fer conferències i xerrades arreu del país, des de les universitats fins al més petit dels centres ateneístics o d’estudis locals. Ensenyar història i ensenyar a fer història, heus aquí les dues tasques a les quals ha dedicat tota la seva vida

Va ser investit doctor honoris causa per la URV el 10 de juny de 2010, la IP del nostre grup Montserrat Duch en va ser la padrina i va definir a Fontana en la “laudatio” com un intel·lectual brillant i sòlid referent ètic. Duch va destacar, de la mateixa manera que ho destaca Arnabat, la seva permanent lluita per transformar la societat, transferint a la societat unes visions critiques que ajudessin a les classes populars i en definitiva a la societat actual.  

Sit tibi terra levis 



Per a més informació: 

http://diaridigital.urv.cat/mor-lhistoriador-josep-fontana-doctor-honoris-causa-per-la-urv/
https://www.ara.cat/opinio/ramon-arnabat-josep-fontana-home-historiador_0_2078192326.html



Fontana investit per la URV

dimarts, 24 de juliol del 2018

80 anys dels bombardejos al Priorat

Bon dia, 

El 25 de juliol  a les 19 de la tarda, el nostre company del grup ISOCAC Ramón Arnabat realitzarà una conferència titulada: “els bombardejos franquistes sobre les comarques tarragonines i ebrenques”  en la inauguració de l’exposició “Bombes al Priorat”,  situada al Absis del Castell de Falset  del 25 de juliol al 11 de setembre. Adjuntem el cartell de les diferents activitats que es faran al voltant d’aquesta data. 

Moltes gràces
Grup ISOCAC


dissabte, 23 de juny del 2018

Presentació llibre: Sota els peus del franquisme.

Benvolguts/des, 

Des de el grup ISOCAC us volem convidar a la presentació del llibre: Sota els peus del franquisme: Conflicitivitat social i oposició política a Tarragona 1956-1977 de Cristian Ferrer, guanyador del Premi Tarragonès 2016

Moltes gràcies!
Grup ISOCAC



----------

El Consell Comarcal del Tarragonès convoca, amb el patrocini de Repsol, els Premis Tarragonès, entre els quals hi ha el Premi Tarragonès Beca d’Investigació Lucius Licinius Sura, amb l’objectiu de fomentar els treballs de recerca sobre la comarca.

El dijous 28 de juny, a les 19h, a la seu del CCT, presentarem el llibre Sota els peus del franquisme. Conflictivitat social i oposició política a Tarragona 1956-1977 de Cristian Ferrer, guanyador del Premi Tarragonès Beca d’Investigació 2016. La presentació anirà a càrrec de la Dra. Montserrat Duch, catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili.

“Lluny del que pugui semblar amb una ullada superficial, aquest no és només un estudi sobre el Partit Socialista Unificat de Catalunya a Tarragona. En aquesta monografia, s’hi articulen els camps del moviment obrer, de l’antifranquisme i dels canvis socials i polítics durant els anys daurats i també de crisi de la dictadura del general Franco. Es tracta d’una perspectiva holística que assumeix l’antifranquisme com un tot indeslligable de la societat en què neix i sobre la qual la seva actuació cobra sentit. La pretensió ha estat, doncs, la de prioritzar l’òptica social sobre el sorgiment, el creixement, l’expansió i les fites aconseguides per un ampli moviment antifranquista que tenia en el PSUC un dels seus partits de referència cardinals; una anàlisi social que indaga per què molta gent comuna va decidir jugar-se-la i començar a militar en el partit dels comunistes, o en els espais d’acció que aquest impulsava, per enfrontar-se a un règim ferotge contra tota dissidència; un retrat col·lectiu, una mena de prosopografia militant, en un espai i un temps determinats enquadrats en el seu context històric general per fer comprensible la lluita per les llibertats democràtiques des de Tarragona.”

dimecres, 20 de juny del 2018

Traspàs Joan Josep Marca

La Fundació Privada Mútua Catalana està avui de dol per la mort del seu president, Joan Josep Marca Torrents, que ens ha deixat de forma inesperada a l’edat de 78 anys.

Nascut a Tarragona el 1940, Marca ha estat al capdavant de la Fundació des de  la seva creació i fou també un dels fundadors de la Mútua d’Assegurances de Tarragona, l’empresa matriu de la FPMC. En aquesta companyia hi va treballar quatre dècades, des del 1968, primer com a director tècnic i després com a màxim responsable executiu, fins a la seva jubilació.

Joan Josep Marca, en un dels actes organitzats per la Fundació. Fotografia: Juan Segovia.
Foto: Joan Josep Marca
Font: fundaciomutuacatalana.org


Juntament amb Baixeras va dissenyar el naixement de la Fundació Privada Mútua Catalana, que ha estat presidint fins al darrer dia de la seva vida, donant suport a les entitats culturals de la ciutat i de la resta del Camp de Tarragona i preservant i recuperant el patrimoni local, amb la Tàrraco romana com a principal eix d’actuació. Una tasca per la qual l’Ajuntament de Tarragona li va concedir l’any passat el títol de Fill Predilecte de la ciutat,lliurat el passat 31 de gener.


Joan Josep Marca ens ha donat sempre un gran suport com a president de la Fundació i  des de el grup ISOCAC ens volem sumar al condol tan de la Fundació Privada Mutua Catalana com dels seus familiars i amics. Requiescat in pace











dimecres, 16 de maig del 2018

Última sessió: Converses sobre el franquisme

Benvolgudes/benvolguts,

El passat dia 9 de maig vam celebrar al Campus Catalunya l´última sessió del cicle de converses sobre el franquisme. En aquesta ocasió vam comptar amb la col·laboració de Montserrat Duch (URV) i Ángeles Egido (UNED). La jornada va girar entorn les relacions de gènere durant el franquisme i la democràcia, aconseguint un debat profitós entre els i les assistents i les conferenciants.





La valoració global d'aquestes primeres converses ha sigut molt positiu, creant un nou model que allunyant-se de les clàssiques conferències ha volgut donar una nova perspectiva donant més paper participatiu al públic assistent, oferint-nos un debat i una "conversa" més dinàmica i atractiva  sobre diferents temes de la dictadura franquista.


Moltes gràcies a tots
Grup ISOCAC


dilluns, 23 d’abril del 2018

Publicació del llibre "Spain 1936 Year Zero"

En el 80è aniversari de la Guerra Civil espanyola es publica de la mà de Sussex Academic Press el llibre SPAIN 1936 YEAR ZERO, coordinat pels professors Raanan Rein i Joan Maria Thomàs. El llibre constitueix una reflexió sobre els primers mesos de la guerra, aquells que abastaren el mateix any 36, reestudiant el conflicte tant des de la perspectiva dels dos bàndols en guerra -l'Espanya republicana i l'Espanya en mans dels militars rebels- com des de la dels principals països implicats, per acció o omissió en el conflicte -la Unió Soviètica, l'Alemanya nazi, la Itàlia feixista, Gran Bretanya, França i Portugal- com d'altres més llunyans, com Mèxic o Japó. El volum inclou també un estudi del paper de les dos a ambdues zones, sobre les Olimpíades Populars que s'havien de celebrar a Barcelona els primers dies de la guerra així com reflexions sobre el paper jugat per literats com Rafael Alberti i Teresa León, entre d'altres.

Us deixem un link de la sussex academic amb més informació:
http://www.sussex-academic.com/sa/titles/history/ReinThomas.html

Introduction
Raanan Rein and Joan Maria Thomàs
1. 1936: The Eruption of Revolutionary Antifascism in Spain
Michael Seidman
2. The Pioneers of International Defense of the Republic: The Athletes of Barcelona’s Popular Olympiad
Raanan Rein
3. The Political Evolution of the Nationalist Zone in 1936: The Construction of the Francoist State
Joan Maria Thomàs
4. Spanish Fascists and Nazi Germany, 1931-1940: From Fascination to Intervention
Xosé M. Núñez Seixas
5. Women and the Spanish Civil War: The Radical Months
Inbal Ofer
6. Taking sides: Salazar’s Estado Novo, the Nationalist uprising and the Spanish Civil War
Pedro Aires Oliveira
7. Italy 1936: From Consensus to First Doubts about the Regime
Luciano Casali
8. From Marginalization to Mobilization: The Soviet Union and the Spanish Republic
Daniel Kowalsky
9. An Engagé in 1936 Spain: Commitment and its Discontents in Rafael Alberti’s Philo-Sovietism
Silvina Schammah Gesser and Alexandra Cheveleva Dergacheva
10. Solidarity and Non-intervention: France and the Spanish Civil War
David A. Messenger
11. Chimerical Thoughts? Winston Churchill and Spain
Emilio Sáenz-Francés San Baldomero
12. The Impact of the Spanish Civil War on Imperial Japan, 1936-1940
Haruo Tohmatsu
13. Argentina’s Diplomatic and Naval Asylum Policy in the Spanish Civil War
Leonardo Senkman
14. Spanish Destiny: Renzo Giua and Giustizia e Libertà
Manuela Consonni

Index

Moltes gràcies
Grup ISOCAC


dimarts, 10 d’abril del 2018

Segona sessió converses sobre el franquisme

El passat dimecres 4 d’abril es va realizar a la Sala de Graus del Campus Catalunya el que va ser la primera sessió pràctica del cicle CONVERSES SOBRE EL FRANQUISME. Va comptar amb la presencia del membre del nostre grup Ramón Arnabat i amb Francisco Sevillano de la Universitat d’Alacant. La sala es va omplir i es va poder aconseguir l’objectiu inicial que era crear un dialeg entre els conferenciants i el públic assistent. Aquesta sessió va portar per títol: La repressió franquista des de una perspectiva comparada

A continuació adjuntem algunes fotografies del acte, la propera serà l’11 d’abril a l’aula 309 i anirà a càrrec d’Antoni Gavaldà (membre del nostre grup i professor de la URV) i Daniel Lanero (USC)